Osnovna delitev parketov

Če bi v tem hipu želeli naenkrat našteti prav vse tipe parketov, je to skorajda povsem nemogoče. Na trgu je namreč preveč različnih vrst. Kljub temu pa parkete v osnovi lahko delimo na klasični parket, lamelni oziroma mozaični parket, dvoslojni in troslojni gotovi parket, lam oziroma kant parket, industrijski oziroma tehno parket. Znani so še kmečki pod, ladijski pod in še nekatere druge vrste.

Parket se med seboj razlikuje oziroma deli tudi glede na samo vrsto lesa. Še vedno je največje povpraševanje po hrastovem parketu, sledita bukov in jesenov parket. Vse bolj priljubljene so tudi eksotične vrste lesa, kot so na primer bambus, teak, venge in dossie. Tudi gotovi parket se deli na več podkategorij, in sicer glede na vrsto obdelave.

Na sploh pa lahko rečemo, da sta klasični parket in gotovi parket med najbolj priljubljenimi vrstami.

Klasični parket po polaganju brusimo in fino obdelujemo

Klasični parket je poznan že več stoletij in še vedno velja za zelo zaželeno vrsto parketa. Je izjemno trpežen in obstojen. Če so ga nekoč polagali na žeblje, se dandanes klasični parket lepi. V primerjavi s preteklostjo so se spremenile tudi velikosti deščic in način polaganja. Ne nazadnje pa je dandanes na voljo veliko več različic klasičnega parketa, saj lahko izbirate med najrazličnejšimi vrstami dreves.

Klasični parket se po polaganju še obrusi, sledi fina obdelava – z oljem ali lakom. Če so ga v preteklosti zlasti cenili zaradi izjemno dobre toplotne izolacije, je v sedanjem času klasični parket najpogosteje omenjan, ko je govora o lepem videzu in tradiciji lesene naravne talne obloge.

Gotovi parket se odlično ujame s talnim ogrevanjem

Prav vsak parket prinaša izjemne prednosti, zato se je praviloma še toliko težje odločiti za najustreznejšega. Odlična izbira je tudi gotovi parket, saj je kompatibilen s talnim ogrevanjem. Takšna vrsta ogrevanja je popularna, zato je posledično priljubljen tudi gotovi parket. Ste se odločili za nakup? Za to bo poskrbel eden izmed proizvajalce, ki nam je zelo pri srcu in sicer https://deta-co.si/.

Posted in Dom by Lesnik

Nekaj o morskih prašičkih

Morski prašički in podobne male živali, na primer miši in hrčki, so precej poceni, zanje je tudi zelo preprosto skrbeti. Še posebej morski prašički veljajo za izjemno družabna, radovedna bitja, ki so stalno v gibanju. Že na pogled so zelo zanimivi. Njihova kletka ni velika, zato se zanjo preprosto najde primerno mesto.

Morski prašiček ne potrebuje ves čas človeško družbo, zato so lahko brez težav skozi dan sami. V času krajše odsotnosti pa kletko z morskim prašičkom lahko odnesemo k prijateljem. Takšne male živali so le redki obiskovalci veterinarja. Če pa jih že peljemo k veterinarju, so stroški zelo majhni.

Oprema za morske prašičke

Obvezna oprema za morske prašičke je kletka, napajalnik ter posodica za hrano. Dobrodošlo je tudi kakšno zanimivo igralo. Kletka za hrčke mora biti očiščena vsaj enkrat ali pa dvakrat na teden. Še  najbolje pa bi bilo, da bi kletko očistili prav vsak dan.

Slabost morskih prašičkov je ta, da je njihova življenjska doba zelo kratka, kar otroke lahko razžalosti. Sicer pa so mali glodavci izjemno urna bitja. Otroci, ki so mlajši od pet let, jih zato le stežka ulovijo oziroma primejo. Ponoči tekajo po kletki, večino dneva pa prespijo.

Prehrana morskega prašička

Morski prašiček potrebuje takšno hrano, ki mu bo med drugim pomagala ustrezno obrabljati njegove zobke. Treba je upoštevati, da so tovrstne živalice vegetarijanci. Njihova glavna prehrana so torej rastline in rastlinski deli. V naravi se prehranjujejo z visokogorskimi travami in zelišči. Domači živali pa je treba takšno hrano približati.

Osnova prehranjevanja pri morskem prašičku je seno. To lahko kupite v vsaki specializirani prodajalni za male živali. Seno je odlično za brušenje zobkov, obenem pa žvečenje sena prašička ustrezno zaposli oziroma zamoti. Seno mora prašiček imeti ves čas na voljo. Morski prašiček je še posebej dobra izbira za vse tiste, ki nimate dovolj prostora in časa, kljub temu pa bi doma radi imeli ljubko kosmato kepico, ki je nadvse prijazna in se tudi rada malce pocrklja.

Posted in Dom by Lesnik