Nekaj o morskih prašičkih

Morski prašički in podobne male živali, na primer miši in hrčki, so precej poceni, zanje je tudi zelo preprosto skrbeti. Še posebej morski prašički veljajo za izjemno družabna, radovedna bitja, ki so stalno v gibanju. Že na pogled so zelo zanimivi. Njihova kletka ni velika, zato se zanjo preprosto najde primerno mesto.

Morski prašiček ne potrebuje ves čas človeško družbo, zato so lahko brez težav skozi dan sami. V času krajše odsotnosti pa kletko z morskim prašičkom lahko odnesemo k prijateljem. Takšne male živali so le redki obiskovalci veterinarja. Če pa jih že peljemo k veterinarju, so stroški zelo majhni.

Oprema za morske prašičke

Obvezna oprema za morske prašičke je kletka, napajalnik ter posodica za hrano. Dobrodošlo je tudi kakšno zanimivo igralo. Kletka za hrčke mora biti očiščena vsaj enkrat ali pa dvakrat na teden. Še  najbolje pa bi bilo, da bi kletko očistili prav vsak dan.

Slabost morskih prašičkov je ta, da je njihova življenjska doba zelo kratka, kar otroke lahko razžalosti. Sicer pa so mali glodavci izjemno urna bitja. Otroci, ki so mlajši od pet let, jih zato le stežka ulovijo oziroma primejo. Ponoči tekajo po kletki, večino dneva pa prespijo.

Prehrana morskega prašička

Morski prašiček potrebuje takšno hrano, ki mu bo med drugim pomagala ustrezno obrabljati njegove zobke. Treba je upoštevati, da so tovrstne živalice vegetarijanci. Njihova glavna prehrana so torej rastline in rastlinski deli. V naravi se prehranjujejo z visokogorskimi travami in zelišči. Domači živali pa je treba takšno hrano približati.

Osnova prehranjevanja pri morskem prašičku je seno. To lahko kupite v vsaki specializirani prodajalni za male živali. Seno je odlično za brušenje zobkov, obenem pa žvečenje sena prašička ustrezno zaposli oziroma zamoti. Seno mora prašiček imeti ves čas na voljo. Morski prašiček je še posebej dobra izbira za vse tiste, ki nimate dovolj prostora in časa, kljub temu pa bi doma radi imeli ljubko kosmato kepico, ki je nadvse prijazna in se tudi rada malce pocrklja.

Posted in Dom by Lesnik