Osnovna delitev parketov

Če bi v tem hipu želeli naenkrat našteti prav vse tipe parketov, je to skorajda povsem nemogoče. Na trgu je namreč preveč različnih vrst. Kljub temu pa parkete v osnovi lahko delimo na klasični parket, lamelni oziroma mozaični parket, dvoslojni in troslojni gotovi parket, lam oziroma kant parket, industrijski oziroma tehno parket. Znani so še kmečki pod, ladijski pod in še nekatere druge vrste.

Parket se med seboj razlikuje oziroma deli tudi glede na samo vrsto lesa. Še vedno je največje povpraševanje po hrastovem parketu, sledita bukov in jesenov parket. Vse bolj priljubljene so tudi eksotične vrste lesa, kot so na primer bambus, teak, venge in dossie. Tudi gotovi parket se deli na več podkategorij, in sicer glede na vrsto obdelave.

Na sploh pa lahko rečemo, da sta klasični parket in gotovi parket med najbolj priljubljenimi vrstami.

Klasični parket po polaganju brusimo in fino obdelujemo

Klasični parket je poznan že več stoletij in še vedno velja za zelo zaželeno vrsto parketa. Je izjemno trpežen in obstojen. Če so ga nekoč polagali na žeblje, se dandanes klasični parket lepi. V primerjavi s preteklostjo so se spremenile tudi velikosti deščic in način polaganja. Ne nazadnje pa je dandanes na voljo veliko več različic klasičnega parketa, saj lahko izbirate med najrazličnejšimi vrstami dreves.

Klasični parket se po polaganju še obrusi, sledi fina obdelava – z oljem ali lakom. Če so ga v preteklosti zlasti cenili zaradi izjemno dobre toplotne izolacije, je v sedanjem času klasični parket najpogosteje omenjan, ko je govora o lepem videzu in tradiciji lesene naravne talne obloge.

Gotovi parket se odlično ujame s talnim ogrevanjem

Prav vsak parket prinaša izjemne prednosti, zato se je praviloma še toliko težje odločiti za najustreznejšega. Odlična izbira je tudi gotovi parket, saj je kompatibilen s talnim ogrevanjem. Takšna vrsta ogrevanja je popularna, zato je posledično priljubljen tudi gotovi parket. Ste se odločili za nakup? Za to bo poskrbel eden izmed proizvajalce, ki nam je zelo pri srcu in sicer https://deta-co.si/.

Posted in Dom by Lesnik